Főoldal Kapcsolat
 
 
 
Cikkek, publikációk cégekkel, adózással kapcsolatban.

" Adóparadicsomokba  mentik a pénzt"

 

2015.06.17 09:13

 

Kissé talán meglepő dolgok derültek ki a Walmartról. Az Americans for Tax Fairness szervezet

ugyanis utána nézett a kiskereskedelmi lánc adófizetési szokásainak. Mint kiderült a cég

eltitkolt, adóparadicsomokban operáló leányokon keresztül jelentős adófizetési kötelezettség

alól bújik ki. Az adóoptimalizálás ugyanakkor több amerikai cégnél is bevett szokás, egyre több

vállalat igyekszik kihasználni a kiskapukat.

tovább a cikkhez..

" Az adócsalók kedvében jár a kormány"

HVG 2015.06.01.

 

Most igazán megéri majd adót csalni. A kormány nagy kedvezményt ad azoknak, akik nem tudnak elszámolni, honnan van a vagyonuk, és mindez a külföldi adócsalóknak is jó lesz: júliustól kedvezményesen és az eddiginél jóval gyorsabban lehet tisztára mosni a milliókat nálunk. Akkora lesz a kedvezmény, hogy tisztességesen adózni már végképp nem fogja megérni. A rendkívül magas magyar áfakörnyezetben a kiterjedt szürke- és feketegazdaság számára kiszámítható menekülő út nyílik, ami az extrajövedelmeket folyamatosan a szürkezóna felé terelheti.

tovább a cikkhez 

 

 

"Kevesebb offshore vagyont hoztak haza a gazdagok"

Portfolió 2015.04.24 10:55

A NAV legfrissebb adatai alapján 2015 első negyedévében öt pénzintézetnél összesen 98 darab új Stabilitási Megtakarítási Számlát (SMSZ) nyitottak, amelyekre 7,16 milliárd forintnyi vagyon helyeztek el a számlatulajdonosok. Az új adatok elmaradnak a 2014 negyedik negyedévében tapasztalt értékektől: akkor 166 új számlát nyitottak és összesen közel 8,5 milliárd forintot helyeztek el az ügyfelek.

tovább a cikkhez..

 

 

" Külföldre vándorló ezermilliárdok"

Népszabadság -2014.05.28

 

A Magyarországról osztalékként utalt nagy profitok gyakran offshore helyszínre kerülnek.

Tavaly Magyarországról Jersey-re utalták ki a legtöbb osztalékot a hazai cégek – derül ki az Opten Kft. segítségével a legnagyobb száz hazai osztalékról szóló felmérésünkből. A csúcsnyereségek alapjául szolgáló bevételek jelentős része csak átutazik Magyarországon, és a belőlük származó profit gyakran valamelyik adóparadicsomban landolva kerül a tulajdonosokhoz. A célországok között csak a harmadik legnagyobb Magyarország, e pénzek túlnyomó része elhagyja hazánkat.

tovább a cikkhez

"Pénzt kíván visszahozni" a megszavazott offshore-javaslat

Origo.hu - 2011.06.28.

A parlament kormánypárti többsége hétfőn este elfogadta Rogán Antal módosító javaslatát, amely újra megnyitja az utat a magyarországi jövedelmek offshore-területekre való kimenekítése előtt. Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára az [origo]-nak nyilatkozva azt mondta, a cél az, hogy a kimenekített pénzek visszajöjjenek a magyar gazdaságba. Átment az az indítvány is, amely a regisztrációs adó felét elengedi azoknak, akik autójukon a külföldi rendszámot magyarra lecserélik év végéig.

Tovább a cikkhez...

Álszent pénzügyi igazságosság

Index.hu - 2010. 02. 09.

2008. és 2009. az offshore-ellenes keresztes háború évei voltak, idén pedig a bankárok ellen indul harcba a nemzetközi igazságosztók serege. Legalábbis úgy tűnik, hogy a fejlett államok - nevezhetjük ezeket OECD tagállamoknak, G20-nak vagy valóság közelibb néven "magas adózású területeknek" - az egyetemes közjó és gazdasági stabilitás érdekében megrendszabályozzák a krízis okozóit, a banánköztársaságokat és a haszonleső bankárokat.

Tovább a cikkhez...

Kifulladóban van az adóamnesztia

Klikkbank.hu - 2009. október 14.

Támadja az EU, de a jelek szerint a gyakorlatban sem mûködik hatékonyan a magyar adóamnesztia. A pénzüket külföldre menekítõk a jogszabályt körülvevõ bizonytalanságtól félnek, nem lehetnek biztosak benne, hogy megússzák vagyonuk kimenekítését. Azt pedig se a Pénzügyminisztérium, se az APEH nem árulja el, hogy mennyi pénzt hozott eddig az amnesztia.

Tovább a cikkhez...

Megmentenék a svájci banktitkot

Index.hu - 2009. szeptember 21.

Ha kissé késve is, de a svájci bankszövetség megtalálta a módját az elmúlt hónapokban megtépázott híres svájci banktitok megőrzésének, bár a dolognak ára van. A szervezet azzal a javaslattal állt elő, hogy az alpesi ország bankjai terjesszék ki a hazai ügyfeleik és néhány EU-tagország állampolgárai esetében eddig is alkalmazott forrásadó-fizetési rendszert minden olyan ügyfelükre, akinek országával Svájc a kettős adóztatás elkerüléséről szóló szerződést kötött.

Tovább a cikkhez...

Lyukat talált a HVG Simor vagyonnyilatkozatában

Origo.hu - 2009. június 3.

Simor András vagyonnyilatkozataiból az derül ki, hogy a jegybank elnökének 2006-ban még 923 millió megtakarítása volt, a következő években viszont már 800 millióval kevesebb - írja a HVG. A hetilap szerint Simor a magyarországi cégébe nem fektett százmilliókat, ciprusi cégéről pedig maga a jegybankelnök állította azt, hogy annak Magyarországról nem származott jövedelme. Simor a HVG-nek a hiányzó 800 millióra vonatkozó kérdéseire nem válaszolt.

Tovább a cikkhez...

Mózer András: Bajnai cáfol - őrizzük meg komolyságunkat

HVG.hu - 2009. június 2.

Próbáljuk megőrizni illő komolyságunkat, amikor olvassuk Bajnai Gordon cáfolatát az ellene indított offshore-rágalmakkal szemben. Közben azért nézzük meg a tényeket: offshore-nak látszó ciprusi cégek, magyarnak látszó ciprusiak, bűzösnek látszó ügyletek.

Tovább a cikkhez...

Nem állja útját az adócsalóknak a lichtensteini nyitás

Origo.hu - 2009. március 18.

Enyhítene banktitkainak szigorú õrzésén az egyik leghíresebb európai adóparadicsom, Lichtenstein. A lépés azonban inkább csak diplomáciai manõver az [origo] által megkérdezett adószakértõk szerint. Aki eddig adócsalásra használta a lichtensteini bankokat, az ezentúl legfeljebb máshová menekíti a pénzét.

Tovább a cikkhez...

A svájci bankszámla sem véd

Világgazdaság Online - 2008. november 27.

Adócsalásokat talált az UBS. Az UBS bejelentette: néhány esetben adócsalást derített fel az amerikaiak svájci bankszámláit áttekinto vizsgálat. Az amerikai hatóságok 17 ezer UBS-számlával rendelkezo állampolgár adatait szeretnék megkapni....

Tovább a cikkhez...

Öngól a svájciaknak

Népszabadság Online - 2008. november 24.

Jóval a válság eszkalációja előtt az adóamnesztiának még a korlátozott formáját is elítélő írás jelent meg egy internetes portálon. És azt óriási öngólnak minősítette. Az egyik legfőbb ellenérv az volt, hogy az amnesztia után mindenki felbátorodna, és egy újabb amnesztiára számítva, sokkal többet csalna, mint eddig. Sok ellenérvem van, és az csak az első, hogy ennél többet úgysem lehet csalni. A jelenlegi helyzetben nagyon fontos lenne felmelegíteni az ötletet. Igen előnyös gazdaságpolitikai lépésnek tekinteném az amnesztia egy nagyon korlátozott formáját, amit inkább lehetne ideiglenes tőkerepatriálási adókedvezménynek nevezni. Semmilyen személyes érintettségem nincs az ügyben, érveimet nem motiválja magánérdek....

Tovább a cikkhez...

Állami mosodában az offshore pénzek?

Néhány magánszemély biznisze lenne az ötpárti javaslat - Népszabadság Online, 2008. november 21.

Ismét adókedvezménnyel csalogatná haza a kormány a külföldi offshore cégekben levő magyar tőkét, és az APEH sem vizsgálódhatna, vajon miből és hogyan lett a pénz. A néhány nagyon gazdag magyarnak kedvező lehetőség mögött parlamenti nagykoalíció körvonalazódik.

Tovább a cikkhez...

 

Újlengyel, a magyar offshore-paradicsom

Egy pénzügyi szolgáltatást végző ismeretlen vállalkozás foglalta el a hetedik helyet a legnagyobb hazai cégek listáján. A Triton-féle recepttel mások is éltek. - HVG, 2008. február 17.

A legnagyobb hazai cégek között található egy kakukktojás: a 2006-os adatok szerint a hetedik helyen áll egy ismeretlen, soha egyetlen híradásban nem említett, tanácsadással és pénzügyi szolgáltatással foglalkozó újlengyeli cég, a Triton Hungary Kft...

A cikk letöltése...

Újabb kiskapu a cégeknek az illetéktörvényben

Másképpen vándorolnak majd az ingatlanok - Népszabadság, 2008. január 3.

Míg a magánszemélyek vagyonátruházására vonatkozó illetékszabályoknál az sem merült fel, hogy esetleg a vagyonadóztatás kiszélesítésével párhuzamosan felülvizsgálják őket, a cégek januártól könnyítést kaptak - igaz, uniós jogalapon járót....

A cikk letöltése...

Lányos zavartalanság

Külföldi cégalapítások adózási célból - HVG, 2007. november 15.

Az OTP Bank terebélyesedő külföldi leányvállalati körének megnött finanszírozási igénye miatt, adócsökkentési céllal létrehozott ciprusi társaságához hasonló külföldi közvetítő céget a magyarországi multik többsége már évek óta működtet...

A cikk letöltése...

 

Adóparadicsomba űzetett vagyonosok

Jövőre az értékes ingatlanokra, autókra szállna rá az APEH - Népszabadság, 2007. december 4.

Leginkább az utca embere ért egyet a vagyonosodási vizsgálatok hasznosságával, ám a legtöbben még közülük is úgy vélik: az ügyeskedők eztán sem fognak fizetni. A "kisvagyonosok" mindenesetre ma már több jövedelmet vallanak be...

A cikk letöltése...

Kormányváltás a Bahama-szigeteken

Ugyanaz pirosban - HVG, 2007. május 09.

Gazdasági fellendülést ígér a föleg idegenforgalomból élő karibi szigetcsoportnak Hubert Ingraham, a Bahamák újonnan megválasztott miniszterelnöke, aki már korábban is állt az ország élén....

A cikk letöltése...